مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله موضوع بسیار مهمی بود که نباید تحت هیچ شرایطی آن را نادیده بگیرید. روش های مختلف جهت مقاوم سازی ساختمان ها در مقابل زلزله، نیاز به شناخت و درک کافی دارند و باید در هر سازه از یک روش مناسب برای آن استفاده کنید تا عملیات موردنظر با موفقیت انجام شود و ساختمان مورد نظر نیز ایمنی لازم را داشته باشد. در حال حاضر مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله با استفاده از روش های مختلفی انجام می شود که هر کدام از این روش ها ویژگی های خاص خود را دارند.
بنابراین اگر می خواهید دچار خسارت ها و ضررهای زیادی نشوید، توصیه می کنیم از روش های مناسبی جهت مقاوم سازی ساختمان خود بهره بگیرید. همچنین جهت کسب اطلاعات جامع ، بهتر است نسبت به موارد مهمی که در ادامه مقاله ذکر شده بی تفاوت نباشید.
دلایل نیاز به اجرای مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله
در حالت عادی و کلی، تمام ساختمان ها برای داشتن مقاومت در مقابل نیروهای عمودی مانند وزن و گرانش، آماده شده اند اما توجه داشته باشید که زلزله در این دسته نیروها هیچ جایی ندارد و می تواند باعث آسیب دیدگی به ساختمان شود.
در زمان وقوع زلزله، نیروهای افقی به ساختمان وارد می شود که ستون ها، دیوار، کف، تیر و سایر رابط هایی که آن ها را در کنار یکدیگر قرار می دهند را به ارتعاش در خواهد آورد. در چنین شرایطی فشار زیادی بر سازه وارد می شود و در نتیجه امکان دارد ساختمان فرو بریزد. از این طریق باید قبل از هر چیزی بتوانید ضعف هایی که در سازه مورد نظر وجود دارد را شناسایی کنید و سپس متناسب با آن بهترین روش مقاوم سازی در مقابل زلزله را انتخاب کنید.
اگر ساختمان تان در حال ساخت است، پیش از هر چیزی باید نقشه اجرایی آن را مورد بررسی قرار دهید. بدین صورت می توانید خیلی راحت نقاط ضعف آن را شناسایی کنید و سپس طبق آن ها به مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله بپردازید. برای ساختمان هایی هم که در حال حاضر آماده و ساخته شده اند، لازم است نقشه اولیه شان مورد ارزیابی قرار بگیرد و بعد از آن روش مناسبی را اجرا کنند.
انواع راهکارها برای مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله
همان طور که می دانید سازه هایی که در کشور ما وجود دارند، در 3 دسته فلزی، سنتی و بتنی تقسیم می شوند. هر کدام از این سازه ها به گونه ای ساخته شده اند و تحمل به خصوصی هم دارند. به همین دلیل باید روش مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله را متناسب با ساخت شان انتخاب کنید. اگر با روش های مقاوم سازی سازه چندان آشنا نیستید، بهتر است به مطالبی که در این بخش از مقاله ذکر شده بیشتر توجه کنید.
-
استفاده از دیوار برشی
یکی از بهترین و مناسب ترین روش هایی که می توانید برای مقاوم سازی ساختمان در مقابل زلزله از آن بهره بگیرید، دیوار برشی است. در این روش جهت افزایش مقاومت ساختمان در مقابل نیروهای افقی حاصل از زلزله، دیوارها را با کمک باد بندها محکم می کنند.
باد بندها یا همان مهاربند، به دو صورت افقی و عمودی در اشکال هندسی مختلفی وجود دارد که هر کدام از آن ها به گونه ای باعث چند برابر شدن مقاومت ساختمان در برابر زلزله می شوند. شما می توانید با کمک مهندسین ساختمان سازی به سادگی از دیوارهای برشی استفاده کنید و جلوی ریزش ساختمان در زمان زمین لرزه را بگیرید.
-
استفاده از ژاکت بتنی
با استفاده از ژاکت بتنی هم می توانید مقاومت ساختمان مورد نظرتان را بیشتر کنید. در واقع برای بالا بردن مقاومت و قدرت اجزای ضعیف ساز بتنی همچون فونداسیون، تیر و ستون از ژاکت بتنی استفاده می کنند. کمک گرفتن از این روش موجب افزایش ظرفیت باربری سازه در مقابل نیروهای افقی و جانبی نظیر زلزله می شود و وزن سازه افزایش می یابد.
اجرای ژاکت بتنی برای ساختمان، کار چندان راحتی نیست و احتیاج به تخصص ویژه ای دارد. به همین دلیل هم نباید انجام آن را دست هر کسی بسپارید زیرا ممکن است به خوبی صورت نگیرد و در نتیجه شاهد آسیب دیدگی بیشتر ساختمان باشید.
-
استفاده از روش FRP
یکی دیگر از بهترین روش های مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله، استفاده از سیستم های پلیمری که تقویت شده اند یا FRP است. این سیستم می تواند مقاومت زیادی را در ساختمان ایجاد کند و از وارد شدن وزن اضافی بر ساختمان نیز جلوگیری نماید. سیستم FRP به دلیل وزن کمی که دارد، از زمان گذشته در صنایع هوافضا، عمرانی و خودرو سازی هم مورد استفاده قرار گرفته است و مزایای زیادی دارد.
-
استفاده از جدا ساز لرزه ای
بهره گیری از جدا سازهای زلزله ای نمونه ای دیگر از روش های نوین و کاربردی به شمار می روند که تأثیرات مثبتی را بر روی ساختمان به جای می گذارند. در واقع هدف اصلی از استفاده این جدا سازها، کنترل کردن تأثیر ارتعاشات حاصل از زلزله بر روی ساختمان است.
در روش مورد نظر، ساختمان بر روی یک سیستم جداسازی زلزله ای ساخته می شود و از این طریق شدت نیروهای افقی حاصل از زلزله کاهش می یابد. البته دقت داشته باشید جدا سازهای زلزله ای هم انواع مختلفی دارند که می توانید با توجه به نیازهای خود از آن ها بهره بگیرید.
برای آشنایی بیشتر با انواع جدا سازهای زلزله ای می توانید در مورد آن ها به طور جامع تر تحقیق کنید یا این که از افرادی که در این حوزه تخصص بالایی دارند، راهنمایی بگیرید و در نتیجه عالی ترین مورد را انتخاب کنید.
-
استفاده از میراگرا
میراگراهای لرزه ای جهت از بین بردن نوسانات ساختمان در حین زلزله به کار برده می شوند و به عنوان یکی از کارآمدترین روش ها جهت اتلاف انرژی حاصل از زلزله شناخته شده اند. میراگرا به ساز این امکان را می دهد که به شکل الاستیک حرکت کند و بدون هیچ گونه آسیبی در مقابل زلزله، ساختار اولیه خود را حفظ نماید.
چه ساختمان هایی به مقاوم سازی در برابر زلزله احتیاج دارند؟
به طور معمول تمام ساختمان های اداری، عمومی، مسکونی و تجاری مانند مراکز درمانی، مراکز امنیتی، ایستگاه های مخابراتی، پالایشگاه ها، مدارس، سوله ها، مراکز مدیریت بحران، مساجد، مراکز مدیریت کلان، استادیوم ها، برج ها و منازل مسکونی به مقاوم سازی در برابر زلزله نیاز دارند و نباید نسبت این مسئله بی تفاوت باشید.
توجه داشته باشید در صورت نادیده گرفتن این مسئله امکان دارد با کوچک ترین زلزله ای، ساختمان تان فرو بریزد و از این طریق نیز خسارت های جانی و مالی زیادی به وجود بیاید. شما می توانید برای مقاوم سازی سازه تان در برابر زلزله، به راحتی از مهندسین پادیرمانا کمک بگیرید و شاهد نتایج بی نظیری باشید.
در حال حاضر مجموعه های زیادی وجود دارند که می توانید برای مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله از آن ها کمک بگیرید اما فراموش نکنید که همه آن ها اطمینانی نیستند و شاید نتوانند به خوبی پاسخگوی نیازتان باشند. از این جهت لازم است برای انتخاب یک مجموعه مهندسی، حتما بررسی های لازم را انجام دهید و بدون آگاهی کافی، دست به اقدامی نزنید تا بعدا از انتخاب خود پشیمان نشوید.
سخن پایانی
پس از این که با انواع روش های مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله آشنا شدید، بهتر است انجام این کار را به دست یک مجموعه حرفه ای و باتجربه همچون پادیرمانا قرار دهید تا با کمترین قیمت ممکن، بهترین نتیجه را به دست آورید.