اهمیت مقاوم سازی در هر بخشی بسیار بالاست. به نحوی که اگر ملاحظات مخصوص در این زمینه صورت نگیرد ممکن است در آینده، سازه و ساختمان با مشکلات جدی روبرو شود. مقاوم سازی به معنای بالابردن مقاومت ساختمان در برابر عوامل محیطی و تمام نیروهای اعمال شده بر ساختمان است. مقاوم سازی مزایای بسیار مهم دیگری که دارد در خصوص صرفه جویی در هزینه های آینده می باشد. به طوریکه اگر در ساخت وساز ساختمان، یک سری از مقررات رعایت شود در آینده، از به وجودآمدن خسارت های احتمالی جلوگیری خواهد شد.
هدف این محتوا در خصوص مقاوم سازی ساختمان است که با رعایت نکات ذکر شده در این مطالب می توان به آن دست یافت و نتیجه بسیار قابل قبولی در این باره به دست آورد.
توجه به اهمیت مقاوم سازی
باتوجه به معنی و مفهوم مقاوم سازی در مهندسی، بهبود و بهینه سازی مصالح و متریال های ساختمانی، در برابر زلزله و موارد دیگر است. البته این زلزله نیست که در این مقاوم سازی نقش دارد بلکه هرگونه آسیب از خارج به مصالح و سازه های داخلی باید در این نوع مقاوم سازی موردتوجه قرار گیرند. به عبارتی می توان گفت، مقاوم سازی در دسته بهسازی لرزه ای جایگاه خود را حفظ کرده است.
برای جلوگیری از وقوع موارد مبهم و مشکلات اساسی مانند، عدم دسترسی به آیین نامه های مختلف در خصوص زلزله، ضعف های موجود در این زمینه، ضعف در طراحی و اجرای سازه ها و فرسودگی ساختمان ها باعث شد تا زلزله و موارد دیگر بتواند آسیب کلی به ساختمان ها بزند. باتوجه به بروز چنین مشکلاتی، اهمیت مقاوم سازی ساختمان، توجه ویژه ای پیدا کرد. با اهمیت به مقاوم سازی به تدریج، پیامدهای مثبت این قضیه آشکار شد و هزینه های مختلف نیز روند نزولی در پیش گرفت.
هزینه هایی که قبلا در اثر صدمات وارده به ساختمان ها متوجه آن ها می شد و چه بسا مالکان به اجبار باید ساختمان خود را تخریب کرده و پروژه جدیدی را شروع می کردند. استفاده از روش های مقاوم سازی ساختمان، نیازمند آگاهی در زمینه های فنی و اقتصادی است که با تهیه مصالح و سازه های باکیفیت موردتوجه قرار گیرد. البته توجه به این نکته که یک مقاوم سازی جزئی و سطحی می تواند بهترین ایده در جهت کاهش تمام مشکلات و هزینه ها باشد.
موارد مهم در مقاوم سازی ساختمان
همان طور که در تمام زمینه ها، اهمیت به برخی مسائل باید موردتوجه قرار گیرد در این مورد هم رعایت برخی نکات می تواند تا حدود زیادی به نفع مقاوم سازی باشد.
- اگر وضعیت سازه مشخص باشد، می توان یک ساختمان مستحکم و نیرومند ساخت.
- الزامات مهم در عملیات ساختمان سازی نیاز به مرمت را از بین خواهد برد.
- داشتن یک برنامه کاری منظم و مدون در این باره
- نظارت و کنترل بر کیفیت کار
بررسی و سنجش سازه های موجود در ساختمان، توجه به نواقص و تشخیص کمبودها باعث می شود تا مقاوم سازی با اصول خاصی انجام شده و آینده ساختمان و سلامت ساکنان تضمین شود.
روش های مقاوم سازی بری افزایش استحکام ساختمان
در روش مقاوم سازی، نوع اسکلت ها و کاربری ساختمان مهم است. البته شرایط اقتصادی نیز در کیفیت کار تاثیر بسیار مستقیمی دارد.
برای مقاوم سازی، روش های مختلفی وجود دارد که مقاوم سازی با الیاف FRP، مقاوم سازی با میراگر، با دیوار برشی و افزودن باربند فلزی، مقاوم سازی با ژاکت فلزی و بتنی، مقاوم سازی توسط بادبند کمانش تاب، مقاوم سازی توسط کاشت میلکرد و چند مورد دیگر از مقاوم سازی که در ساختمان سازی مورداستفاده قرار می گیرند.
بررسی کلی برای مقاوم سازی ساختمان
در ابتدایی ترین مرحله، عیب یابی لرزه ای برای ارزیابی عملکرد یک ساختمان بسیار مهم است. پس مواردی که باید در این بخش نظارت شوند شامل، نوع مصالح و سازه مورداستفاده در ساختمان، سال ساخت، شرایط و موقعیت محیطی و دسترسی به تمام نقشه ها از مهم ترین بررسی هایی است که در مرحله ابتدایی موردتوجه است.
بعد از مرحله ابتدایی شناسایی نقط ضعف های یک ساختمان حائز اهمیت است. در این مرحله نیز تشخیص و پیداکردن معایب در یک ساختمان به نسبت دیوارهای موجود، عیب یابی در خصوص ستون های مورداستفاده و در نهایت؛ مقاومت تیر به نسبت ستون ها و دیوارها باید موردتوجه قرار گیرد.
بعد از توجه به تمام نکات قبلی، تصمیم گرفته می شود که بهینه ترین و مناسب ترین روش های عملکردی برای مقاوم سازی به کار گرفته شود. بعد از تصمیم گیری، مرحله اجرا بر اساس متریال ها و مواد مشخص شده به کار می رود. چند رویکرد در اثر مقاوم سازی از اهمیت زیادی برخوردار است، تقویت ساختمان، کنترل و نظارت بر ارتعاش و کاهش لرزش های وارده بر ساختمان موردتوجه است.
-
مقاوم سازی با الیاف FRP
این الیاف فیبری برای تقویت ساختمان بسیار مهم هستند و در ستون ها، تیرها، تکیه گاه های ماشین، دودکش ها و پل های ریلی و جاده ای بهترین کارکرد را از خود نشان می دهند. وزن سبک، عمر بالا و مقاومت بیشتر از مزایای بسیار مهم این نوع مقاوم سازی است. این روش جزو مقرون به صرفه ترین روش های موجود برای مقاوم سازی است.
-
مقاوم سازی با میراگر
از این روش مقاوم سازی به عنوان جاذب نیز یاد می شود. کاهش لرزه های مکانیکی از ویژگی های این نوع مقاوم سازی است.
-
مقاوم سازی با دیوار برشی و افزودن باربند فلزی،
دهانه کم، مقاومت و سختی بالا در برابر باد و زلزله در این روش قابل اهمیت است. استفاده از چوب، مصالح و بتن در این روش بسیار مرسوم است.
-
مقاوم سازی با ژاکت فلزی و بتنی
شکل پذیری سازه ها با این روش افزایش خواهد یافت. در حالیکه وزن زیادی به آن ها تحمیل نمی کند. ورقه های فولادی توسط بولت به سازه متصل شده وتقویت می شوند. اجرای آسان این روش باعث شده است تا در هر طبقه از ساختمان از این نوع مقاوم سازی استفاده شود.
-
مقاوم سازی توسط بادبند کمانش تاب
غلاف و هسته فلزی از موارد تشکیل دهنده این نوع مقاوم سازی است. از این روش برای تشخیص لرزه های ساختمان های بتنی استفاده می شود. مقاومت بالای هسته در برابر نیروی محوریو سختی خمشی باعث می شود کمانش هسته رخ ندهد.
-
مقاوم سازی توسط کاشت میلکرد
بتن جدید در این روش به بتن قبلی متصل خواهد شد. این نوع اتصال با چسب های کاشت میلکرد انجام می شود و اتصال دو و سه جزئی مطرح خواهد شد. مقاوم سازی با این روش نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.
جمع بندی
باتوجه به اهمیت مقاوم سازی در زمان حاضر، استفاده از روش های پیشنهادی در بالا از مهم ترین بخش در ساخت ساختمان است تا در آینده مانع از به وجود آمدن مشکلات ثانویه شد. البته روش های مقاوم سازی بیشتر از موارد ذکر شده در این مقاله است که افراد باتوجه به نوع ساختمان و مصالح مورداستفاده در آن می توانند نسبت به روش های موجود دیگر نیز اقدام کنند و ساخت وساز خود را از هر نظر بیمه کنند.
تولید محتوا توسط آژانس دیجیتال مارکتینگ فرمو
8 thoughts on “مقاوم سازی ساختمان”