نقشه های معماری

انواع نقشه های ساختمانی

تمام طرح و نقشه های ترسیم شده بر روی کاغذ یا فایل دیجیتالی که نشان دهنده تصاویری ایستا از یک پروژ پویا است را نقشه ساختمانی می گویند. در حقیقت می توان گفت، نقشه یک بنای ساختمانی است که استارت خورده است ولی هنوز اجرا نشده است و مهندسان پس از مشاهده نقشه و تایید آن، دستور اجرا و عملیاتی شدن را صادر خواهند کرد. دقت بالایی که در طراحی انواع نقشه های ساختمانی صورت می گیرد، باعث می شود که هر بخش که قرار است در ساختمان اجرایی شود قبل از آن در نقشه آمده باشد.

انواع نقشه های ساختمانی

انواع نقشه های ساختمانی

نقشه های ساختمانی توسط تیم های طراحی و مهندسان در زمینه های مختلف انجام شده و طبق مقررات سازمان نظام مهندسی به مرحله اجرا درخواهد آمد. ما در این مقاله قصد داریم تا درمورد انواع نقشه های ساختمانی اطلاعات مفید و بااهمیتی به تمام افراد ارائه دهیم، پس اگر علاقه ای به آگاهی یافتن در این زمینه دارید با ما همراه باشید.

وجود نقشه های ساختمانی چه اهمیتی دارد؟

ترسیم نقشه ساختمانی، یک آزادی عمل و اطمینان از ساخت را به افراد می دهد و یک الگوی بسیار دقیق و منظم است که اگر به درستی رعایت شود می توان یک نتیجه رضایت بخش از ساخت وساز به دست آورد. علاوه بر تمام این ها، محاسبه هزینه ها و بودجه های موردنیاز برای ساخت نیز باتوجه به اهمیت این نقشه ها برآورد می شود.

اهداف کلی که از ترسیم نقشه ها می توان به آن رسید شامل، آسان سازی ایده ها بین معمار، مهندس و کارفرما، برآورد بودجه و هزینه های موردنیاز در کارهای ساخت وساز، اعمال تغییرات موردنظر قبل از شروع به کار،  تجسم و تصور ساختمان پس از ساخت و در نهایت، به کارگیری حداکثری از فضاهای موجود در مکان ساخت وساز از اهداف کلی در مورد نقشه ساختمانی است.

البته همکاری مشاغل و صنایع گوناگون نیز در این زمینه تکمیل کننده پروژه ساختمانی است و تمام این عوامل در یک پروسه همکاری مضاعفی با هم دارند تا یک ساختمان به محله اجرا درآمده و برپا شود. در نهایت می توان گفت، تصویر کلی از معماری یک ساختمان باتوجه به وجود نقشه ساختمانی امکان پذیر است.

وجود نقشه های ساختمانی چه اهمیتی دارد؟

وجود نقشه های ساختمانی چه اهمیتی دارد؟

انواع نقشه های ساختمانی

نقشه های ساختمانی انواع مختلفی دارند که می توان به نقشه معماری، سازه، نقشه تاسیسات مکانیکی و تاسیسات برقی اشاره کرد،

  • نقشه معماری

نقشه معماری که به نظر می رسد اصلی ترین و مهم ترین بخش در یک ساخت وساز است و شامل فاز های مختلف از صفر تا دو است.

  • نقشه سازه

این نقشه پس از طراحی، ترسیم می شوند و در خصوص جزئیات مرتبط با ساختمان است. اجرای این نقشه به تمام مهندسین سازه نمایش داده می شود که البته نقشه های سازه نیز خود به چند دسته فرعی تقسیم می شوند که شامل، نقشه زیربنای پی و ستون، اسکلت های ساختمان، دیوارها و تیرریزی سقف است. نوع متریال، آرماتورها  در این نقشه اهمیت بسیار زیادی دارند.

 

  • نقشه تاسیسات مکانیکی

این نقشه نیز از نقشه های مهم در ساخت وساز به شمار می رود و در حالت کلی مربلوط به اطلاعات لوله کشی و فاضلاب است. سیستم های شوفاژ و پکیج، شبکه آب باران و فاضلاب، کانل های تهویه و در نهایت لوله کشی های موتورخانه در دسته تاسیسات مکانیکی قرار دارند. تکنسین های و عوامل اجرایی ساختمان با مشاهده این نقشه نحوه لوله کشی در بخش های مختلف را درک کرده و به کار می گیرند.

  • نقشه تاسیسات برقی

این نوع نقشه، همان طور که از نامش پیداست، درخصوص سیم کشی های مختلف برق، تلفن و آنتن است که در یک ساختمان وجود لازم و ضروری دارند. وجود ایستگاه های فرعی، روشنایی و رابطه های الکتریکی در فضاهای مختلف ساختمان را در این نقش می توان مشاهده کرد. مهندسین برق، از طریق نقشه های الکتریکال موجود توانایی تجزیه و تحلیل پیدا می کنند.

نقشه تاسیسات برقی

نقشه تاسیسات برقی

نقشه یا پلان ساختمانی

دقت کافی در ترسیم و تنظیم نقشه ساختمانی باعث می شود که کوچک ترین اشتباهی در این پروسه رخ ندهد و تمام استاندارهای لازم رعایت شود. البته باتوجه به اهمیت پلان ساختمانی، باید مواردی هم مدنظر قرار گرفته شود، به عنوان مثال؛ میزان و اندازه ترسیم نیز باید باتوجه به ابعاد واقعی موردتوجه قرار گیرد. رعایت و درج تمام مقررات از جمله جهات جغرافیایی مختلف در نقشه لازم است. مهندسین باید باتوجه به طرح ابتدایی از جمله سایت نقشه و نمادها را در یک پلان موردبررسی قرار دهند.

توجه به ضخامت دیوارها و عرض آن ها، باربر نبودن و موارد دیگر در طراحی نقشه های ساختمانی از توجه و اهمیت ویژه ای برخوردار است. در حالت کلی، دید ناظر و مهندسین از بالای ساختمان، توسط نقشه های ساختمانی موردتوجه قرار خواهند گرفت. این نقشه با یک برش فرضی و عمودی و یک دید از سمت مقابل قسمت های مختلف یک ساختمان از جمله، راه پله، حمام و دستشویی را موردتوجه قرار می دهد.

نقشه یا پلان ساختمانی

نقشه یا پلان ساختمانی

جمع بندی

انواع نقشه های ساختمانی که شامل تجهیزات ساختمانی با عنوان سازه، تاسیسات مکانیکی و برقی است باید موردتوجه قرار گیرد. اجرای الزامات مختلف و نحوه طرح ریزی تمام آن الزامات و مقررات در این مورد باید موردتوجه قرار گیرد. زمانی که یک ساختمان به عملیات تعمیر و نگهداری نیاز دارد، تمام این موارد از قبل در نقشه های ساختمانی موردتوجه قرار گرفته اند و از وقوع مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری خواهد شد. در طی پروسه طراحی نقشه به این موضوع نیز دقت کافی داشته باشید که در هر مرحله از نقشه تمام مطالب و بخش ها، بروزرسانی شوند.

Back to list

Related Posts

One thought on “انواع نقشه های ساختمانی

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *